Augustus 2010

 

Maandag 16 augustus

 

Zoals je al eerder hebt kunnen zien heeft deze kever vanuit de fabriek zelfstellende trommelremmen aan de achterzijde. Dit zie je eigenlijk alleen bij kevers uit Zweden. Nadat ik al eerder een poging heb gedaan om het zelfstellende mechanisme weer te laten werken heb ik besloten om de remmen om te bouwen naar 'normale' trommelremmen. Ik had al een poosje alle onderdelen liggen. Zo'n beetje alles wordt nieuw. Sommige onderdelen had ik zeer recent vervangen (remcilinders bijvoorbeeld) en andere dingen zaten nog in de doos. Alleen de ankerplaten zijn tweedehands (zwart gepoedercoat).

 

Ik ben linksachter begonnen. Eerst de centrale moer los (blijft altijd een gedoe) en daarna alle onderdelen verwijderd t/m de ankerplaat aan toe. Gelukkig kon ik een sterke grote momentsleutel lenen waarmee de moer los (en later vast) te krijgen was. Het lastigste was het loskrijgen van het beugeltje waar de handremkabel achter hangt en de remleiding van de wielremcilinder af. Daarna kon de oude ankerplaat er af en de nieuwe er op. De onderdelen die ik moet hergebruiken heb ik met een staalborstel schoongemaakt en alles wordt vastgedraaid met een likje kopervet er tussen. Ook de lagers zijn weer voorzien van een flinke klodder vet. Vandaag nog niet heel ver gekomen, maar nu ik weet hoe het moet, zal der rest vast sneller gaan.
 

 

 

Dinsdag 17 augustus

 

Vandaag eerst linksachter verder afgebouwd. Dankzij de 'exploded view' tekening kon ik makkelijk achterhalen hoe de nieuwe onderdelen geplaatst moesten worden. Bij het plaatsen van de nieuwe onderdelen hoorde ook het vervangen van de 'Zweedse' handremkabel door een 'normale'. Maar helaas bleek die veel te kort. Ik kreeg hem met geen mogelijkheid aan de handremhendel geschroefd. Uiteindelijk heb ik de handremkabel maar even laten zitten en ben ik eerst rechts aan de gang gegaan. Omdat ik nu wist hoe het moest ging het een stuk sneller. Maar hier had ik voor de zekerheid de oude (wat langere) handremkabel laten zitten. Deze kwam al wat dichter in de buurt, maar ook deze kreeg ik niet aan de handremhendel vast. Wat me wel opviel was dat de handremhendel in deze auto anders is dan 'normaal'. De plek met het puntje waar de "horizon" op komt zit niet voor het draaipunt, maar er achter (zie ook topic hier). Uiteindelijk heb ik links de kabel ook maar vervangen door de oude en heb ik alles afgerond. Alles in elkaar gezet en samen met m'n vader de remmen ontlucht en gesteld.

 

Nu kan ik in ieder geval weer rijden en kan ik opzoek naar een andere handrem. Voorlopig neem ik wel even een blok hout mee voor achter het wiel als handrem...
 

 

Zondag 29 augustus

 

Bij het Kevercentrum heb ik een tweedehands handremhendel gevonden met het 'puntje' op de juiste plek. Ik heb deze gemonteerd (met dus nog de oude 'Zweedse' handremkabels) en hij werkt perfect.
 

Twee verschillende handremhendels Andere handremhendel

 

 

 

 

Kijk ook eens op: www.Superbeetles.nl
 

 

Terug naar VWkever.com

Terug naar boven

Terug naar het overzicht