April 2010

 

Zaterdag 10 april

 

Altijd maar uitbesteed, maar vandaag samen met mn vader zelf de kleppen gesteld van mn 72'er 1303. Meerdere handleidingen er bij gepakt. De methode door te kijken naar de tuimelaars van de tegenoverliggende cilinder leek ons het handigste. Dus kijken bij welke cilinder beide tuimelaars tegengesteld gaan bewegen en dan bij de tegenoverliggende cilinder de kleppen stellen (0,15mm speling).

Wat we precies gedaan hebben:
- Motor was koud
- Kleppendeksels open.
- Tuimelaars cilinder 3 gingen tegenovergesteld bewegen -> Kleppen cilinder 1 gesteld
- Poelie 'verkeerde kant' opgedraaid
- Tuimelaars cilinder 4 gingen tegenovergesteld bewegen -> Kleppen cilinder 2 gesteld
- Poelie 'verkeerde kant' opgedraaid
- Tuimelaars cilinder 1 gingen tegenovergesteld bewegen -> Kleppen cilinder 3 gesteld
- Poelie 'verkeerde kant' opgedraaid
- Tuimelaars cilinder 2 gingen tegenovergesteld bewegen -> Kleppen cilinder 4 gesteld
- Daarna nog eens alle cilinders langs gelopen en gechecked. Allemaal hadden ze de juiste speling.
- Ook gecontroleerd of alle moertjes goed vast zaten.
- Kleppendeksels gesloten met een nieuwe pakking er tussen.

Wat me wel opviel was dat de markering van de poelie niet precies gelijk kwam te staan met het randje in het carter op het moment dat volgens de bovenstaande procedure cil. 1 of cil. 3 toch wel op het bovenste dode punt zouden moeten staan...

Dit dus allemaal gedaan en daarna de kever gestart. Meteen hoorde ik dat de motor een ander geluid maakt. Hij lijk (vooral rechts) heel erg te tikken. Echt een metaal op metaal tik geluid. Zie (en hoor) ook het filmpje. Wat ook vreemd is, is dat de rotor het pinnetje van de verdelerkap opgegeten heeft (zie 2e foto), maar de auto nog perfect startte en liep..

 

 

 

Zondag 11 april

 

Vandaag opnieuw de kleppendeksels open en alles gecontroleerd. Wat me opviel was dat de speling bij cilinder 1 lijkt te verlopen na even starten van de motor! Verder gecontroleerd of wel echt alles vast zat.

 

 

Maandag 12 april

 

Vanavond weer bezig geweest. M'n oom Peter (oud VW monteur) was er bij om te helpen.

- Eerst klepspeling nog eens gecontroleerd. En inderdaad, ik had het goed gedaan.
- Daarna verder opzoek gegaan naar dingen die konden "rammelen". Achter in de ventilator gevoeld, tegen de uitlaat geklopt, etc. Niks kunnen vinden.
- Toen kwam me oom ineens op een idee. Hij draaide de stelschroeven van cilinder 1 er even helemaal uit. Ik zag daar niks bijzonders aan, totdat hij ze van de zijkant liet zien. De koppen waren helemaal plat geslagen!

Gelukkig hebben we momenteel een 1600 liggen die uit elkaar gaat. Daar zagen de stelschroeven er nog wel goed van uit, dus even het een en ander omgewisseld. Kleppen opnieuw gesteld. Starten en.... Ja hoor, weg geluid! Daarna nog een stuk gereden en het geluid bleef weg.

Dat zulke kleine onderdelen voor zo'n eng geluid kunnen zorgen. Als ik de volgende keer kleppen ga stellen zorg ik dat ik een set nieuwe afstelschroeven heb.
 

 

 

 

 

Kijk ook eens op: www.Superbeetles.nl
 

 

Terug naar VWkever.com

Terug naar boven

Terug naar het overzicht