April 2009

 

Zaterdag 4 april

 

Vandaag maar eens een remtrommel opengehaald om te kijken hoe (en of) het zelfstellende mechanisme nog werkt en om meteen maar de remschoenen te vervangen. Het loshalen van de centrale asmoer ging niet zo makkelijk. Ook al hadden we hem de vorige keer zelf vast gezet. Maar uiteindelijk met een gigantische sleutel en een brander om de moer op te warmen hebben we hem los gekregen.

 

Het zelfstellende mechanisme zit er in ieder geval nog (compleet) in. Door dat mechanisme is het flink lastig om de remschoenen te vervangen. Er zitten namelijk nog meer veren en onderdeeltjes in. Ik heb alles goed schoon gemaakt, de schoenen vervangen en alles weer in elkaar gezet. Helaas kwamen we er niet achter of het zelfstellende mechanisme nog werkt.. Alles beweegt wel soepel, maar de rem wil niet strak komen te staan bij een ingetrapt pedaal. Misschien is het toch handiger om de remmen een keer te vervangen door een set wat handmatig afgesteld moet worden. Nu moet namelijk altijd de trommel er af als het mechanisme niet werkt om de remmen te stellen. Daarbij lukt het stellen niet als de trommel er niet op zit..

 

 

Zaterdag 18 april

 

In de tussentijd heb ik nieuwe remcilinders en wat montagemateriaal besteld voor de trommels. Eerst maar eens de trommel links achter open gemaakt. Helaas het zelfde probleem als aan de rechter kant, de asmoer kregen we niet los. Blijkbaar de vorige keer veel te strak vast gezet. We zijn echt uren bezig geweest, maar kregen de moer niet los. Met het wiel er op was er geen ruimte om de sleutel er op te plaatsen, en zonder wiel er op kregen we het niet voor elkaar om de trommel tegen te houden. Maar toen ineens bedachten we dat je met een origineel kever wiel er op wel ruimte hebt om de sleutel er op te zetten! Het gat wat om de naaf valt is bij een origineel wiel veel groter.. Toen we dat doorhadden hadden we de moer in 5 minuten los..

 

Daarna het hele mechanisme er uit gehaald en schoongemaakt. Meteen de remcilinder vervangen door een nieuwe en alles weer ingebouwd (incl. nieuwe remschoenen en montagemateriaal). Helaas wilde het zelfstellende mechanisme niet werken bij het aantrekken van de handrem. Het haakje pakt het tandwieltje niet (goed). Of hij schiet er overheen of hij draait er niet voldoende aan. Dus ik heb deze rem met de hand zo strak gezet dat ik nog net de trommel er over heen kreeg en weer dicht gemaakt.

 

Daarna nog even beide achterremmen ontlucht. Het lijkt er op dat de rem links achter goed werkt, zowel als ik de handrem aan trek als wanneer ik gewoon rem remt deze trommel mee. Ook het pedaal staat nu veel hoger en ik hoef niet meer te pompen om goed te remmen.

 

Het vervolg is dat ik de trommel rechts achter weer open haal. Dan vervang ik daar ook de remcilinder en wat montagemateriaal. Daarna stel ik ook die rem met de hand en dan nog een keer ontluchten. Dan heb ik voorlopig in ieder geval 4 goed werkende remmen. En met die kilometers die ik maak slijten de remschoenen niet zo snel, dus kan ik er voorlopig mee rijden. In de tussentijd ga ik dan opzoek naar andere ankerplaten en overige spullen om de remmen om te bouwen naar handmatig te stellen remmen. Voor dat type remmen kan je zo'n beetje alle onderdelen nog nieuw bestellen en kan ik dus de remmen bijna helemaal nieuw opbouwen.

 

Remtrommel na openen Remtrommel na openen Oude remcilinder en het stelmechanisme Nieuwe remcilinder geplaatst.

 

 

Kijk ook eens op: www.Superbeetles.nl
 

 

Terug naar boven

Terug naar het overzicht