Oktober 2008

 

Woensdag 8 oktober

Ik had het vermoeden dat er een rem bleef hangen, dus vanavond de auto eens opgekrikt. Het blijkt dat de schijfrem rechtsvoor inderdaad blijft hangen na een keer remmen. Na een tik met een hamer schiet hij weer los. Omdat ik de kever nog niet binnen kan zetten ivm een verhuizing ga ik zaterdag de remmen voor maar even uit elkaar en gangbaar maken. Tevens heb ik bij Paruzzi een pakketje onderdelen bestel. Vooral wat slangen voor de ontluchting van de tank, want die zijn zo poreus dat de benzine er doorheen komt!

 

Zaterdag 11 oktober

 

Vandaag de auto voor op steunen gezet en het rechter wiel er af gehaald. Daarna de remblokjes los gehaald en de klauw er afgehaald. Het bleek inderdaad dat er maar 1 zuigertje bewoog bij het intrappen van de rem. De andere zuiger zat vast. Na flink wat kruipolie en flink wat induwen (met een tang) en uitduwen (door de rem in te trappen en de andere zuiger met een tang tegen te houden) begon het zuigertje weer soepel te bewegen.

 

Terwijl de kruipolie nog op het zuigertje zat in te trekken heb ik ondertussen de vulslang (rubber tussen vulbuis en benzinetank) en 2 dikkere ontluchtingsslangen vervangen. Dit was echt de oorzaak van de benzinelucht in de auto, want die verdween vrijwel meteen!

 

Daarna weer de remklauw gemonteerd met de blokjes er weer op. Dat zag er allemaal goed uit. De schijfrem liep nog wel aan, maar als ik het goed heb, doet ie dat altijd wel iets. Dus weer naar huis gereden (Vianen -> Utrecht). Onderweg had ik toch het idee dat er nog steeds iets bleef hangen. Dus thuis meteen alle wielen gevoeld, en ja hoor, links voor was gloeiend heet! Dus, maar niet meer rijden, maar eerst linksvoor eens nakijken..

 

 

Maandag 13 oktober

 

Gisteren heb ik al het gereedschap in Vianen uit de garage gehaald en mee naar huis genomen wat ik nodig kan hebben voor mn rem links voor. 's Avonds uit het werk meteen weer de kever op steunen gezet, het wiel linksvoor er af en de remklauw er weer af. En inderdaad, ook hier zat 1 zuigertje vast. Dus hier de zelfde procedure als rechtsvoor. Helaas werd het al heel snel donker, dus heb ik de remklauw ingepakt en op een blokje gezet (zodat hij niet aan de remleiding hangt). Hopelijk is het dinsdag avond weer droog en kan ik hem weer in elkaar zetten en testen. Als er dan niks meer blijft hangen, vind ik het voorlopig goed genoeg. Als ik een keer vakantie heb, kan ik altijd nog alle remmen nakijken en de olie vervangen, maar nu heb ik daar de tijd en ruimte helaas niet voor..

 

Dinsdag 14 oktober

 

Vanavond alles weer in elkaar gezet en gemonteerd. Daarna meteen wat proef gaan rijden en remmen. Het goede nieuws is dat de remmen nog werken en ik nog steeds (Zelfs met blokkerende wielen als het moet) tot stilstand kan komen. Alleen heb ik nog steeds het idee dat er iets blijft hangen.. De wielen/remmen lijken in ieder geval niet meer warm/heet te lopen, maar dat weet ik pas echt zeker na een wat langere en snellere rit, met het liefst droog weer.. Ik maak er in ieder geval een gewoonte van om na elke rit even aan de wielen te voelen om er zeker van te zijn dat ze niet heet lopen.

 

 

Zaterdag 18 oktober

 

Ondanks dat de voorremmen niet meer blijven hangen vond ik dat er nog steeds iets "vreemds" met de voorwielen aan de hand was. Lastig te beschrijven, maar omdat ik ook de speling op vooral het linkse voorwiel wat groot vond heb ik vanmorgen bij het Kevercentrum Midden Nederland twee setjes voorwiellagers gehaald. Helemaal compleet met lagerschalen en keerringen. Daarna met de kever naar de nieuwe garage van mn ouders in Vianen gereden. Daar hadden we afgelopen donderdag avond nog de vloer geschilderd, en die was nu gelukkig droog, dus kon meteen de kever naar binnen. Eerst links en daarna rechtsvoor de wiellagers vervangen. De lagers was niet zo moeilijk, alleen de lagerschalen gingen er wat moeilijk uit en in. Verder viel me op dat rechtsvoor veel meer vet in de naaf zat en dat dat pikzwart was, aan de linker kant zat minder vet, en die was grijs. Ik heb het oude vet er zo veel mogelijk uit gehaald en er weer nieuw vers lagervet in gedaan.

 

Nadat ik alles weer in elkaar had gezet meteen een proefritje gaan maken, en ik kon verschil merken. De auto lijkt soepeler te rijden en heeft minder onbalans in de voorwielen. Wel moet ik snel opzoek naar nieuwe voorbandjes, want die zijn flink uitgedroogd en daardoor ook erg hard. Ook kan het wel eens zijn dat de uitlijning niet helemaal goed is. Verder merkte ik dat de achterremmen (of in ieder geval 1) wat aanloopt. Misschien dat die nog wat gesteld moeten worden.

 

Voorlopig nog genoeg te doen, maar in ieder geval weer wat van de todo-lijst af kunnen strepen.

 

Kever in de nieuwe garage Kever in de nieuwe garage Rem links voor uit elkaar Rem links voor uit elkaar
Rem rechts voor uit elkaar Oude en nieuwe wiellagers Een overzichtelijke zooi Lagerschaal in remschijf slaan

 

 

Kijk ook eens op:


 

 

Terug naar boven

Terug naar het overzicht