November 2008

 

Zondag 2 november

Gisteren een nieuwe fotocamera (Canon ESO 450D) gekocht en vandaag even wat foto's geschoten van de 72er. Best een aardig resultaat voor de eerste keer. De foto's zijn onbewerkt.

 

 

Zaterdag 8 november

Toen ik vandaag thuis kwam en uit de kever stapte hoorde ik een luid sissend geluid bij het rechter voorwiel vandaan komen. De voorbanden waren als slecht omdat ze vol met droogscheuren zaten, maar nu was 1 scheur gaan lekken waardoor de band snel leeg liep. Omdat de banden toch vervangen moesten worden heb ik de auto op blokken gezet en de voorwielen er af gehaald. Deze heb ik naar mn vader in Vianen gebracht, want hij kon ze deze week even bij een bandenboer afgeven voor nieuwe banden.

 

Maandag 10 november

Vanavond kon ik mn wielen al weer ophalen. Er zitten goede 2e hands bandjes omheen. Ze zijn iets breder dan de oude, maar dat is niet zo belangrijk. Vanavond in het donder met het licht van een lantarenpaal de wielen er weer opgezet. A.s. weekend zal ik de wielen voor en achter nog wel omwisselen zodat de bredere banden achter zitten en de smallere voor.

 

Dinsdag 11 november (ochtend)

Vanmorgen onderweg naar het werk hoorde ik wat "klunk" geluiden.. Even dacht ik dat ik de wielbouten gister avond niet goed aan had gedraaid, dus even langs de weg gestopt. Nee hoor de wielbouten zaten goed strak vast, maar de speling op de lagers was wel ineens heel groot. Vooral rechts voor. Dus heel voorzichtig doorgereden naar het werk (allemaal binnendoor) en daar in de parkeergarage gezet.

 

Toch maar eventjes de ANWB gebeld. Gelukkig was ik al op het werk, want er was ongeveer een wachttijd van 1,5 tot 2 uur! Rond een uur of 11 ging mn telefoon en de Wegenwacht was geariveerd. Hij voelde aan de wielen en vond de speling inderdaad wel wat groot. Dus luchtkussen onder de auto en de voorwielen de lucht in. Daarna met de luchtsleutel eerst rechts voor het wiel er af en de naafdop er af. Die moet kon hij zeker 3/4 slag aandraaien. Daarna het zelfde aan de linker kant, die kon hij slechts 1/4 slag aandraaien. Gelukkig wist hij hoe het bij een kever werkte en controleerde dan ook goed of er nog wel iets speling overbleef.

 

In een half uurtje stond de kever weer op zijn wielen, maar nu onder grote speling. Volgens de wegenwacht kan dit komen door het inlopen van de lagers. Hij raadde me dan ook aan om na een aantal ritten nog een keer de speling te (laten) controleren.

 

Dinsdag 11 november (avond)

Toen ik vanavond van mn werk naar huis reed hoorde ik opnieuw die vreemde geluiden. Omdat het nu niet meer van de voorwielen kon komen, moest het wel van achteren vandaan komen. Dus bij huis een leeg stuk asfalt gezocht, daar de auto met +/- 5 a 10 km/u laten rijden, snel motor uit, deur open en luisteren waar het geluid vandaan kwam. Blijkbaar kraakte en piepte beide achterwielen. Speling voelde ik echter niet, en de wielen waren ook niet warm gelopen ofzo. Thuis de achterkant opgekrikt. Toen de wielen van de grond waren voelde ik er wel speling op! Dus maar even de naafdop van de wielen gehaald, en ja hoor, beide naaf-moeren kon ik met de hand bewegen! Gelukkig zat de splitpen er aan beide kanten nog in waardoor de moeren er in ieder geval nooit af zouden kunnen lopen.

 

Omdat ik thuis alleen kan sleutelen op een (eigen) parkeerplaats, onder het licht van een lantarenpaal kon ik er nu niet veel aan doen. Ook ligt de grote (onbreekbare?) sleutel in Vianen. Dus ik heb even Paul van VW Import gemaild met de vraag of er kans is dat de lagers nu kapot zijn of kunnen gaan en of het nog veilig is om een stuk (max 20 km) te rijden.

 

Woensdag 12 november

Vandaag een belletje van Paul terug. Volgens hem was de kans zeer klein dat de lagers kapot zouden gaan omdat het geen conische lagers zijn. En die 20 km zou geen probleem moeten zijn.

 

Dus 's avonds naar Vianen gereden en de auto met de achterkant binnen gezet in de garage. Eerst rechtsachter het wiel er af en de moer aangedraaid en daarna links achter. Rechts kwam de moer na het aandraaien mooi voor het gaatje van de splitpen te zitten, maar links niet. Dus toch nog ietsje strakker aandraaien, nog een stukje... KNAL! Daar ging de onbreekbare sleutel... Gelukkig was de moer echt net ver genoeg verdraaid zodat de splitpen er in kon. De sleutel brak dus ook geen moment te vroeg.. Hopelijk maakt de verkoper van de sleutel zijn belofte waar, en krijgen we inderdaad gewoon een nieuwe...

 

Na het aandraaien weer naar huis gereden. En inderdaad het piepen en kraken lijkt nu helemaal weg te zijn! Blijkbaar snapt niet iedereen in Zweden hoe vast die moeren achter moeten.. :-)

 

Zaterdag 15 november

Vandaag weer met mn nieuwe camera aan de gang geweest. Deze foto's zijn allemaal in Utrecht genomen. Ze zijn overigens ook allemaal bewerkt met Photoshop..

 

 

 

Zondag 23 november

Deze week had ik ineens problemen met een koude motor. Als de motor koud was liep hij volgens mij maar op 3 cilinders. Hoe warmer de motor werd hoe meer de 4e cilinder mee ging doen net zolang tot hij weer volledig mee deed. Daarom heb ik vandaag alle 4 de bougies vervangen. Sowieso heb ik geen idee hoe lang die dingen er al in zitten, dus het kan geen kwaad. Ook heb ik de bougiekabels en contacten ingespoten met WD40 (WonDerspul)..

De auto loopt nu gewoon weer op 4 cilinders met een afgekoelde motor. Of dat met een echt koude, vochtige motor ook is zal ik deze week zeker nog even proberen. Ik hoop het in ieder geval wel!

Verder heb ik vandaag ook maar alle zekeringen vervangen en de contactjes van de zekeringhouder schoon gemaakt. Dit omdat afgelopen week diverse elektrische onderdelen uit vielen en weer gingen werken na een "aai" over de zekeringen.. Nu werkt alles weer goed, zelfs mn groot licht (die het nog nooit heeft gedaan) werkte ineens weer..

Tenslotte heb ik ook nog het pedalenset goed ingevet, net als de koppelings- en gaskabel en de koppelingshendel op de versnellingsbak. Omdat ik toch het linker achterwiel er af had heb ik ook de versnellingsbakolie bijgevuld. Daar ging zo een halve liter olie in! Wat een wereld van verschil, de koppeling nu zeg. Dat ding ging eerst superstroef en nu supersoepel.. :-)

 

Helaas ben ik wel vergeten om mn kachelslang (tussen kachelpot en chassis) weer terug aan te sluiten aan de linker kant.. Dus heb ik even geen goede verwarming..

 

De oude bougies er uit Nieuwe zekeringen Versnellingsbakolie bijvullen Koppelingshendel ingevet

 

 

Kijk ook eens op:


 

 

Terug naar boven

Terug naar het overzicht